2019-re előfizetett, illetve ingyenesen elérhető online adatbázisok listája

Az MTA KIK EISZ Titkárságnak a kiesett tartalmak elérésére vonatkozó alternatívái  

Compass: A Magyarországon elérhető elektronikus tudományos tartalmak keresőfelülete

 

 • ADT+: Az Arcanum Adatbázis szolgáltató  teljes szövegű folyóirat és könyvadatbázisa, amely több mint 8 millió oldalnyi magyar nyelvű forrás digitalizált és kereshető gyűjteménye. A szolgáltatás az egyetemi hálózatba tartozó gépekről érhető el.

 • Akadémiai Kiadó folyóiratai: Az Akadémiai Kiadó online, teljes szövegű folyóiratai.  A kiadóval kötött megállapodás értelmében egyetemünk szerzői minden további költség nélkül publikálhatnak Open Access cikkeket a kiadó lapjaiban 2019-ben. A szolgáltatás az egyetemi hálózatba tartozó gépekről érhető el.

 • AK MeRSZ e-könyvcsomag: Az Akadémiai Kiadó Magyar Elektronikus Referenciaművek Szolgáltatása (MERSZ). A projekt keretében teljes szövegű magyar nyelvű művek érhetők el online változatban. A szolgáltatás az egyetemi hálózatba tartozó gépekről érhető el.

 • Akadémiai Kiadó szórátai: Az Akadémiai Kiadó online szótárai. A szolgáltatás az egyetemi hálózatba tartozó gépekről érhető el. Bővített szótárkínálat.
 • Digitális Tankönyvtár: A tankonyvtar.hu Magyarországon mára már a legnagyobb ingyenes felsőoktatási tartalomszolgáltató oldal, amely elektronikusan tesz közzé felsőoktatási tananyagokat. Szakkönyvek, tankönyvek, egyetemi jegyzetek, tanulmányok, szakcikkek, lexikonok találhatók állományában, amelyek letölthetők pdf, xml, html és ePub formátumban.

 • EBSCO adatbázisok: teljes szövegű folyóirat adatbázis. Az adatbázis az egyetemi hálózatba tartozó gépekről érhető el. 

  Elérhető adatbázisok:

 • International Nuclear Information System: A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) kivonat adatbázisa.  A hozzáférés ingyenes. Az egyetemi hálózatba tartozó gépekről érhető el.

 •  Journal and Highly Cited Data (JHCD): tudománymetriai, impakt faktor adatbázis. 2015-től az Essential Science Indicators (ESI) és a Journal Citation Reports (JCR) adatbázisokat egyesítette a szolgáltató, és azóta a fenti néven működik. Az adatbázis az  egyetemi hálózatba tartozó gépekről érhető el.
 • Kronosz Kiadó e-könyv adatbázis: A Kronosz Kiadó 127 teljes szövegű e-könyvet tartalmazó adatbázisa. A bölcsészeti, társadalomtudományi kötetek címlistája letölthető innen. A szolgáltatás az egyetemi hálózatba tartozó gépekről érhető el.
 • L’Harmattan Digitális Adatbázis: A L’Harmattan Kiadó 1433 teljes szövegű e-könyvet tartalmazó adatbázisa. A bölcsészeti, társadalomtudományi kötetek címlistája letölthető innen. A szolgáltatás az egyetemi hálózatba tartozó gépekről érhető el.
 • Nature folyóiratok: Az adatbázisban a Nature folyóirat mellett a lapcsalád további folyóiratai is elérhetők. A folyóiratok az orvos- és természettudományok széles körét lefedik . A szolgáltatás az egyetemi hálózatba tartozó gépekről érhető el. 
 • Az Osiris Kiadó e-könyv adatbázisa: Az Osiris Kiadó 1754 teljes szövegű e-könyvet tartalmazó adatbázisa. A bölcsészeti, társadalomtudományi kötetek címlistája letölthető innen. A szolgáltatás az egyetemi hálózatba tartozó gépekről érhető el.
 • ProQuest - Alexander Street, Art and Architecture in Video: A Proquest szolgáltató multimédiás gyűjteménye, amely 500 órányi videó anyagot tartalmaz a bölcsészet, a művészet, az építészet és a grafikai tervezés témakörében.
  A szolgáltatás az egyetemi hálózatba tartozó gépekről érhető el. Magyar nyelvű ismertetés itt található.
 • ProQuest Central: A Proquest szolgáltató teljes szövegű multidiszciplináris (orvostudomány, üzlet, társadalomtudomány, pedagógia, bölcsészet) adatbázisa, amelyben több ezer szakfolyóirat mellett napilapok, műhelytanulmányok, doktori értekezések is megtalálhatók. A szolgáltatás az egyetemi hálózatba tartozó gépekről érhető el. Magyar nyelvű ismertetés itt található.
 • ProQuest SciTech Premium Collection: A Proquest szolgáltató teljes szövegű  természettudományi és műszaki adatbázisa,amelyben az anyagtudomány, mérnöki tudományok, földtudomány, környezettudomány, víztudomány, biológia és számítástechnika területének cikkei találhatók meg . A szolgáltatás az egyetemi hálózatba tartozó gépekről érhető el. Magyar nyelvű ismertetés itt található.
 • ScienceDirect: Teljes szövegű multidiszciplináris folyóirat adatbázis. Az adatbázis az egyetemi hálózatba tartozó gépekről érhető el. A kiadóval kötött megállapodás értelmében egyetemünk szerzői minden további költség nélkül publikálhatnak Open Access cikkeket a kiadó Open Access vagy hibrid Open Access folyóirataiban (1746 cím)  2019 második félévétől. A szolgáltatás az egyetemi hálózatba tartozó gépekről érhető el.
 • SpringerLink: multidiszciplináris teljes szövegű folyóirat adatbázis. A kiadóval kötött megállapodás értelmében egyetemünk szerzői minden további költség nélkül publikálhatnak Open Access cikkeket a kiadó Open Choice hibrid folyóirataiban (1850 cím) 2019-ben. Az adatbázis az egyetemi hálózatba tartozó gépekről érhető el.
 • A Szaktudás Kiadó Ház e-könyv adatbázisa: A Szaktudás Kiadó Ház 319 teljes szövegű e-könyvet tartalmazó adatbázisa. A mezőgazdasági, agrártudományi kötetek címlistája letölthető innen. A szolgáltatás az egyetemi hálózatba tartozó gépekről érhető el.
 • Typotex Interkönyv: teljes szövegű magyar nyelvű e-könyv adatbázis, amelyben az EISZ-konzorcium keretében előfizető intézmények dolgozói, oktatói, hallgatói ingyen érik el az adatbázisban szereplő anyagokat - több, mint 500 könyvet, jegyzetet online pdf formátumban. Az adatbázis az egytemi hálózatba tartozó gépekről érhető el.
 • WBIS Online: A “World Biographical Information System (WBIS) Online” adatbázis életrajzi könyvtára a lehető legátfogóbb és a lehető legtöbb területet felöleli. Bővebb információ. Az adatbázis az egyetemi hálózatba tartozó gépekről érhető el.

 • Web of Science: kivonat adatbázis és citációs indexszolgáltatás (kereshető szerzői hivatkozások, idézettség keresés) 1975-ig visszamenőleg. Felöleli a bölcsészettudomány és a művészet (1100 teljes folyóirat és 6800 válogatva, összesen 2,5 millió rekord), a természet- és műszaki tudományok (5900 teljes folyóirat, összesen 17 millió rekord), a társadalomtudomány (1700 teljes folyóirat, és 3300 határterületi kiadvány kapcsolódó cikkei, összesen 3,15 millió rekord) területeit.
  A http://www.webofknowledge.com/ oldalon a "Sign In", majd a "Register" feliratokra kattintva végezhető el a regisztráció. Ennek befejezése után első alkalommal egy egyetemi gépről kell bejelentkezni, majd azt követően már távolról is használható a szolgáltatás. Bővebb információ: https://clarivate.libguides.com/europe/hungary

utolsó frissítés: 2019, december 3 - 13:11