2012-re előfizetett kivonatos és teljes szövegű online adatbázisok listája

  • EBSCO: teljes szövegű folyóirat adatbázis gyűjtemény. A hozzáférés fedezete: központi EISZ forrás.
  • Emerald Engineering eJournal Collection: teljes szövegű folyóirat adatbázis. A hozzáférés fedezete: intézményi előfizetés. A mérnöki tudományok 19 jelentős nemzetközi folyóiratának teljes szövegű, kereshető változata.
  • Emerald Management 175: teljes szövegű folyóirat adatbázis. A hozzáférés fedezete: intézményi előfizetés. A menedzsment tudomány 175 jelentős nemzetközi folyóiratának teljes szövegű, kereshető változata.
  • ScienceDirect: teljes szövegű folyóirat adatbázis. A hozzáférés fedezete: intézményi önrész az EISZ program keretében. Multidiszciplináris adatbázis, amely a tudományos élet minden területét lefedi a több mint 2000-féle folyóiratával (30 millió rekord). Az 1997 utáni évfolyamok teljes szöveggel érhetőek el.
  • Scifinder Scholar: kivonat adatbázis. A hozzáférés fedezete: országos TÁMOP-4.2.5 pályázat az EISZ program keretében. A legnagyobb kémiai adatbázis, a Chemical Abstracts Service és a MEDLINE adatbázis rendszeresen frissülő adatait tartalmazza. A kémia és rokon tudományai eredményeit fogja át (1907-től, néhol még korábbtól, összesen több mint 31 millió dokumentum), így a kémia, biológia, fizika, műszaki tudományok, orvostudományok, gyógyszer-, föld-, környezet-, anyag-, élelmiszer- és agrártudományok információit (kb. 10 000 folyóirat cikkei, könyvek, szabadalmi leírások, ismertetők, disszertációk, konferencia kiadványok) tartalmazza kivonatos formában. Keresni téma, szerzői név, vegyület (CAS azonosító, összegképlet, szerkezet), reakció stb. szerint lehet.
  • Sciverse E-books: teljes szövegű e-könyv gyűjtemény. A hozzáférés fedezete: Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által biztosított forrás az EISZ program keretében.
  • Scopus: kivonat adatbázis. A hozzáférés fedezete: országos TÁMOP-4.2.5 pályázat az EISZ program keretében. A világ egyik legnagyobb referáló (=kivonatos) és indexelő valamint citációkat (idézettség keresés) is tartalmazó multidiszciplináris adatbázisa, 1996-tól hivatkozik. Több mint 15 ezer tudományos folyóiratot– beleértve 535 nyílt hozzáférésűt (open access) és 750 konferenciakiadványt –, 200 millió minősített weboldalt és 12,7 millió szabadalmat dolgoz fel. Jelenleg mintegy 230 millió irodalmi hivatkozást tartalmaz.
  • SpringerLink: teljes szövegű folyóirat adatbázis. A hozzáférés fedezete: intézményi önrész az EISZ program keretében. több mint 1600 folyóirat érhető el 1997-től teljes szöveggel többek között az alábbi tudományterületeken: élettudományok, kémia, földtudományok, számítástechnika, orvostudomány, fizika és csillagászat, műszaki tudományok, környezetvédelem, jogtudomány, közgazdaságtan, társadalomtudomány.
  • Web of Science: kivonat adatbázis. A hozzáférés fedezete: intézményi önrész az EISZ program keretében. A kivonatos adatbázis és citációs indexszolgáltatás (kereshető szerzői hivatkozások, idézettség keresés) 1975-ig visszamenőleg. Felöleli a bölcsészettudomány és a művészet (1100 teljes folyóirat és 6800 válogatva, összesen 2,5 millió rekord), a természet- és műszaki tudományok (5900 teljes folyóirat, összesen 17 millió rekord), a társadalomtudomány (1700 teljes folyóirat, és 3300 határterületi kiadvány kapcsolódó cikkei, összesen 3,15 millió rekord) területeit. Az adatbázishoz tartozik  a Journal Citation Reports (JCR) szolgáltatás, amely a folyóiratok impakt faktor adatait teszi közzé.

A felsorolt adatbázisok egyetemi IP cím tartományba eső számítógépekről használhatók. A Scifinder Scholar adatbázis csak az Egyetemi Könyvtárból érhető el.

utolsó frissítés: 2012, november 26 - 15:41